Запрян Маджаров - Рехабилитатор

Какво е мануалната терапия?

Разликата между масаж и мануална терапия

 

Мануална терапия

Мануалната терапия е вид лечение на гръбначният стълб и ставите. Терапията съществува от древността. Терапевтът лекува с "усукване", "притискане" и "наместване" на гръбнака и ставите. Мануалната терапия се прилага с цел лечение и премахване на даден проблем и болка.

 

При подходящо проведено лечение мануалната терапия може да ви избави от редица болежки. Често хората бъркат мануалната терапия с масажа, което е абсолютно грешно. Масажът има релаксиращо и отпускащо действие, което е страхотно като допълнение към лечението на редицата заболявания. Мануалната терапия е с изцяло лечебна цел и релаксацията се явява като вторичен ефект. Понякога дори може да не се усети веднага.

 

Мануална терапия се прилага от най-ранна до най-късна възраст. Ако не се налага специално лечение, профилактично е добре да посещавате мануален терапевт 1 път на 40-45 дена. Така ще поддържате здравословното си състояние в кондиция и ще предотвратявате редица усложнения, до които води съвременният начин на живот.

 

Подходящи за мануална терапия са заболявания свързани с гръбначният стълб. 

Такива са: остеохондроза, артрозна болест, невралгия от различен характер, главоболие, изтръпване на крайниците, световъртеж и шум в ушите. В основата на нарушенията на гръбначният стълб стои изместването на прешлените. Това води до прищипване на нерв и съдове, от които кръвообръщението се влошава и от там се получават силни болки. Мануалната терапия представлява ръчно наместване на прешлените. Много често болки в сърдечната област, черният дроб, стомаха и други се дължат на увреждания в гръбначният стълб. 

 

По някога само след първата процедура с мануална терапия се получава облекчаване на състоянието и спиране на болките. Мануалната терапия на гръбначният стълб цели да възстанови функцията на двигателният сегмент т.е на подвижното съчленение между два съседни прешлена. Много добре мануалната терапия се съчетава и допълва с лазерна терапия, иглотерапия, масаж и др

 

Масаж

Масажът има релаксиращо и отпускащо действие единствено и само върху мускулите по тялото.

Мануалната терапия се прилага с цел лечение, а масажът е второстепенна функция с цел да релаксира зоната на проблемът.

 

Рехабилитация

Рехабилитацията е комплект от методи за лечение /нагревки, бани, упражнения/ с коетп се възстановява нормалното състояние на организма след заболяване или травма

 

Webrsolution - Уеб дизайн студио © 2022
X

Right Click

No right click