Артроза

АРТРОЗА-това е заболяване с трофически/свързан с нервната система/характер. Започва от хрущялите,които в следствие на едни или други причини се покриват със соли на калция. По това време човек още не чуства нищо,заболяването е скрито. Хрущялната тъкан е много плътна и хлъзгава,не съдържа кръвоносни съдове,храненето й става чрез повърхността. Хранителните вещества доставят на хрущяла ставна/синовиална/ течност . Солите на калция пречат за храненето на хрущяла. Ставната повърхност става грапава,неравна. Започват първите болки при движения,тъй като в хрущяла има много неравни окончания. Опитите на човек да се избави от болката с помощта на активни занимания с упражнения,бягане,клякане или дълги разходки в началото довеждат до някакво намаляване на болката,тъй като при физически упражнения в кръвта се отделя ендорфин/”ендо” и ”орфин”-това са кратки форми на думите ”ендоген” и ”морфин”,които събрани заедно значат ”морфиноподобно вещество,произвеждано от тялото”,популярно като ”хормон на щастието”/. Чуствайки облекчение ,човек започва да се занимава още по-активно,надявайки се на пълно излекуване. Но тези упражнения предизвикват ускорено разрушаване на хрущяла/нали повърхностите са грапави!/ и често провокират в отговор на дразненето възпалителна реакция.

Във възпалителния процес се въвличат и ставните сухожилия. Болката се усилва,ставата отича,ендорфините престават да действат и човек е принуден за известно време да се въздържа от излишни движения. Но въздържането от движения също оказва негативно влияние върху ставите-артрозата се развива ускорено. За нормално функциониране на ставата движението е абсолютно необходимо! Накратко-каквото и да прави човек,ставата се разрушава.

БОЛКИ В КРАКАТА-тревожен сигнал. Много е неприятно,когато болката се разпространява по целия крак. Този тип болки възникват неочаквано и са невероятно силни.

ПРИЩИПВАНЕТО НА НЕРВА ПОНЯКОГА СЕ БЪРКА С КОКСАРТРОЗА-при която има подобна болестна картина. Диагнозата на коксартрозата се затруднява поради недостатъчна информация от ренгеновото изследване в началните стадии на заболяването. При коксартрозата се нарушава функционирането на тазобедрената става,често се наблюдава скъсяване на крака /обратим в началните стадии/. Болеста се развива сравнително бавно,в занемарените случаи предизвиква мъчителни болки,които не престават нито денем, нито нощем. Като цяло, заболяването е характерно за хора в напреднала възраст,но се среща и при деца. Коксартрозата често се развива при хора , които са се родили с луксация , при травми или силно преохлаждане на тазобедрените стави.

КОЛЕНЕ – големи и най-често травмирани стави. Рядко може да се види лятото дете без ожулени колене. Травмите, получени в детска и юношеска възраст, нерядко предизвикват сериозни заболявания след много години.

ГЛЕЗЕННИ СТАВИ – болят не по-рядко от колянните и тазобедрените и макар болките да са много мъчителни, тяхното влияние върху процеса на ходене е по-слабо. Лекуването на тези стави е по-лесно от коленните и тазобедрените.

СТЪПАЛАТА – заболяванията са предизвикани от носенето на тесни обувки с високи токчета, а също и от дългото стоене на крака, без да включваме и различните травми. Особено лесно се развиват заболявания на фона на плоскостъпие. Те се срещат толкова често, че много хора, особено жените, считат болките в стъпалата за напълно нормално явление. И съвършено погрешно…

ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗЛЕКУВАНИ. Успехът от лечението зависи от стадия на заболяването – колкто по-рано е започнало лечението, толкова по-лесно се провежда и толкова по-добри резултати дава.

Съществува мнение, че артрозите, в частност коксартрозата, може да се излекува с интензивна физкултура или бягане. Практиката показва, че това мнение е съвършено погрешно. При такова ”лечение” много бързо настъпва разрушение на ставата.

Ставите на ръцете и пръстите в голяма степен определят възможността на човек да се самообслужва. Болките в тях са не по-малко мъчителни, отколкото в краката и се лекуват по подобен начин.

Webrsolution - Уеб дизайн студио © 2021
X

Right Click

No right click