Запрян Маджаров - Рехабилитатор

Home Рехабилитация Детска церебрална парализа

Детска Церебрална Парализа

Детската церебрална парализа представлява увреждане на главния мозък при новородени и малки деца, засягащо двигателната активност.  Оказва негативно влияние върху координацията на движенията и позата на тялото, речта, интелектуалното развитие на детето, както и на израза на емоции. 

Често се наблюдават и други съпътстващи болести, които са предизвикани от същото увреждане на мозъка, което е довело до детската церебрална парализа. В повечето случаи детската церебрална парализа е вродено заболяване, което засяга развитието на мозъка и оттам влияе на юфизическото развитие.

В повечето случаи детска церебрална парализа се наблюдава при недоносените деца, които дълго са били поставени в кувьоз.

В по-редки случаи възниква вследствие на травма, която да доведе до развиване на болестта.

Важно е да се знае, че болестта не е наследствена, заразна или животозастрашаваща (освен в случаите на родени с тежък дефицит, които са редки). За съжаление болестта е нелечима и хронична – т.е. увреждането е трайно. Заболяването не прогресира, т.е. след първата травма на мозъка, довела на болестта, не се наблюдава по-нататъшната му дегенерация. Лечебните терапии (рехабилитация, хирургична намеса и т.н), могат да подобрят значително качеството на живот и да направят болестта „управляема”.

Лечение на детска церебрална парализа

Болестта се повлиява положително от  лечебна гимнастика и масажи, физиотерапия, ортопедични апарати, медикаменти. Аминокисилините са много важна част при лечението на ДЦП, защото подпомагат функците и възстановяването на мозъка. В някои случаи се предприема хирургична намеса, която значително подобрява състоянието на детето.

 

 

Лечение на ДЦП: 

 

Клип: Dnes.bg 

 

 

 

Webrsolution - Уеб дизайн студио © 2023
X

Right Click

No right click