Запрян Маджаров - Рехабилитатор

HomeМануална Терапия

Мануална терапия /Хиропрактика/

Мануалната терапия е позната още от дълбока древност. Представлява алтернативен метод за лекуване на проблеми със ставите и гръбначния

стълб, както и други болезнени части от тялото. В много случаи хората мислят, че масажът и мануалната терапия а едно и също нещо, което не е вярно. При хиропрактиката /както още се нарича мануалната терапия/, терапевтът упражнява определен натиск, наместване и усукване, а масажът е метод, който Ви помага да се отпуснете и да релаксирате. Когато техниките на мануалната терапия се прилагат правилно от специалист, те могат да Ви избавят от неприятни болки със своите лечебни методи, да Ви направи по-гъвкави и свободни да извършвате редица движения, които преди са Ви причинявали болка. Мануалната терапия благоприятства функционалното възстановяване на гръбнака, съдържа мускулнофасциални облекчаващи техники, мекотъканни и ставни мобилизации, нервномускулни техники.

Хиропрактиката е прилагана още от древните елини, но за неин основател се счита Даниел Дейвид Палмър. По професия пчелар и лесовъд /и хипнотизатор дори/, той развива и разработва специална мануална техника, която се превръща в цяла система за диагностика и лечение.

Въпреки, че това се случва още през 1845 година, хиропрактиката е призната официално като част от съпътстващите медицински практики едва през 1895 година.

 

Хиропрактиката има 4 основни принципа:

- Всяка жива твар има вродена органична интелигентност – именно тази жизнена сила дава възможност на организма да се приспособява към околната среда и фактори, както и да се самолекува. Така именно организмът е способен да поддържа естествено здраво състояние, чрез вродената интелигентност на тялото, която поддържа хомеостазата между всички елементи на организма.

- Нервната система ръководи всички функции на организма – именно чрез нея вродената интелигентност на тялото осигурява комуникацията между отделните клетки на организма и мозъка. Именно така се контролират и координират всички функции на живото същество.

- Проблемите на прешлените предизвикват напрежение в тялото – дължи се на притискане на нервите, като по този начин се пречи на вродената интелигентност да регулира функциите на тялото, като се нарушава правилният нервен поток.

- Възстановяване чрез корекция – мануалната корекция възстановява правилното функциониране на нервната система, като намалява нервните възпаления. Така се възстановява ролята на регулатор на вродената интелигентност.

Приложение

Хиропрактикът се определя като експерт по гръбначния стълб, ориентиран към болки в кръста, гърба и врата. Проблемите с прешлените на гръбначния стълб водят до редица смущения в нервно-вегетативните функции на организма, като често се наблюдава и негативно влияние върху храносмилателната система. Именно поради тази причита, а и с практиката, е даказано, че мануалната терапия на гръбначния стълб влияе положително и подобрява състоянието при предменструален синдром, отделителната способност на организма, смущения на вътрешните органи и дишането. 

Благоприятно въздействие 

Препоръчително е мануалната терапия да се прилага след спиране на процеса на растеж на костите и ставите, т.е. да са напълно укрепнали. Обикновено това се случва около 30-та година от живота на човек. Хиропрактиката ще премахне мускулното напрежение и ще хармонизира нервната система, което ще доведе до правилното функциониране на всички органи и здравето на организма.

Хигиена на гръбнака

При мануалната терапия се „работи” върху нервите и костите, съставящи гръбначния стълб, тъй като от неговото състояние се определя здравето на човек. При притискане на нерв се възпрепятства правилното протичане на нарвния поток. Когато гръбнакът е в добро здраве, тялото притежава сила и гъвкавост. Ако имате лоша стойка, независимо дали е от травма или друго, ще страдате от напрежение в мускулите и проблеми с вътрешните органи.

Против болки

Мануалната терапия се препоръчва при болки в гърба, за преодоляване на болките при мигрена, болки в ставите и др. Като възстановява равновесието в организма, хиропрактиката влияе положително и на редица други оплаквания. Прилага се дори и при бременност, като облекчава и намалява болките в кръста, гърба и краката. Прилага се и при бебета срещу регургитация.

Хиропрактичната корекция

Основна техника на хиропрактиката. Състои се в умерен натиск върху определена точка, който има две задължителни условия - слаба амплитуда на движението и голяма скорост . Движенията трябва да са изключително прецизни. Използва се специална маса, както и специфични инструменти. Може да се използват и криотерапия, електротерапия и ултразвук.

 

Ето един клип по темата:


Webrsolution - Уеб дизайн студио © 2021
X

Right Click

No right click